A miniszter felavatta a Rába kutatás-fejlesztési bázisát

2011. Május 13.
Átfogó innovációs programjának újabb eredményeként pénteken megnyitotta Technológiai Centrumát a Rába Nyrt. Az avatószalagot Hende Csaba honvédelmi miniszter vágta át. Forrás: autopro.hu/K.T. // 2011.05.13. 14:17

Pintér István elnök-vezérigazgató köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a Rábánál nem babonásak amiatt, hogy péntek 13-án avatják a központot. Ez az egybeesés az ókori Kínában és Egyiptomban szerencsének számított, Angliában pedig erre a napra időzítették a kivégzéseket. A győri nagyvállalat nem a szerencsében, hanem mindig is a kitartó, sok és jó munkában bízott.

Hende Csaba átvágja az avatószalagot. Fotó: Bertleff András

Az elnök-vezérigazgató szerint a Rába 115 évét sikerek és kudarcok jellemezték, a rendszerváltáskor pedig a nulláról kezdett újra kezdeni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy a Rába a legendás magyar hadiipar utolsó letéteményese, amelynek szellemiségében benne van a megújulásra való hajlam.

A közel 4400 négyzetméteres, legkorszerűbb technológiával felszerelt vizsgálati és technológiai bemutató központot a köszöntők után Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át. A vállalat önálló kutatás-fejlesztési bázisa elsősorban a társaság a futómű üzletága számára biztosít vizsgálati hátteret a stratégiai szegmensekre fókuszáló intenzív termékfejlesztési munkához. A kapcsolódó bemutató központban 115 év kiemelkedő műszaki alkotásait mutatja be a vállalat.

A GOP támogatással megvalósuló beruházási program keretében újjászületett csarnokban a legkorszerűbb infrastruktúra, speciális járműipari mérnöki szoftverek és megújult tesztlabor támogatja az önálló és vevői kooperációban megvalósuló fejlesztéseket. A Technológiai Centrum így képes biztosítani valamennyi kiemelt termékjellemző optimalizálását, a gazdaságossági és a környezetvédelemi szempontokat figyelembe véve. A fejlesztési folyamat sikerességét a rendelkezésre álló világszínvonalú műszaki infrastruktúra mellett az immáron közel 70 főre bővült, több nyelvet beszélő, kreatív magyar fejlesztő- és tesztmérnök csapat és a vizsgálati folyamat során alkalmazott szakképzett munkatársak biztosítják. A Rába ezzel újabb, jelentős lépést tett stratégiai célja, az innováció vezérelte, fókuszált növekedés irányába.

Az intézet része egy látogatható bemutató központ is, mely áttekintést ad a társaság 115 éves múltjáról, felsorakoztatja a Rába által tervezett és készített emblematikus járműveket, és bepillantást enged a társaság jelenlegi termékfejlesztéseibe is.

"A Rába évszázados útját a hazai járműiparban számos kiemelkedő műszaki eredmény, szellemi alkotás fémjelzi. 115 éves hagyomány, mérnöki tapasztalat és technológiai tudásbázis erejével, 2011-ben vállalatunk készen áll arra, hogy hatékony válaszokat adjon a XXI. század kihívásaira és új megoldásokat dolgozzon ki a globális járműipar számára. A piaci siker és pozíciószerzés egyik kulcsa ez az innovációs képesség, melyet stratégiánk egyik sarokkövének tekintünk - emelte ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

Legújabb hírek

Interjú Szigeti Tiborral a LUK első magyar igazgatójával

2017. Augusztus 19.
Július 1-jétől Szigeti Tibor tölti be a Schaeffler-csoporthoz tartozó szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. gyárigazgatói pozícióját.

Denso: Az Ipar 4.0 nem egy lehetőség, hanem a mindennapjaink része

2017. Július 24.
A termelékenységet és a hatékonyságot robotizációval, automatizálással kell növelni – mondta az Autopronak adott interjújában Yukihiro Kato, aki áprilistól vezeti a Denso Gyártó Magyarország Kft.-t.