Allison Transmission:több mint egy évtizede Szentgotthárdon

2011. Július 01.
Több mint egy évtizeddel ezelőtt az Allison Transmission Magyarországot választotta európai gyárának helyszínéül. Szentgotthárdon, az Opel Magyarország Kft gyárában 2000-ben kezdték meg a közepes méretű, automata Allison váltók szerelését. Forrás: autopro.hu // 2011.07.01. 17:05

Kezdetben Allison Torqmatic® és 3000 szériájú automata sebességváltókat gyártottak, amelyeket széles körben alkalmaznak, többek között városi buszokban, építőipari gépekben, a különféle áruk terítéséhez használt járműparkban, valamint a katasztrófa-védelem alkalmazásaihoz, logisztikai terminálok járműveiben, közmű- és egyéb szolgáltatók alkalmazásaiban, hulladékgyűjtő járművekben, kerekes terepjárókban és több más alkalmazási területen. 2005-ben, az Allison termékei iránti világszerte növekvő kereslet eredményeként a vállalat kibővítette magyarországi tevékenységi körét. Ebben az évben kezdődött meg a 4000-es szériájú váltók gyártása is.

A szentgotthárdi üzem továbbra is kulcsfontosságú szerepet tölt be az Allison Transmissionnél azzal, hogy az európai és a világ egyéb tájain jelentkező kereslet részére 3000, 4000 szériájú és Torqmatic® sebességváltókat gyárt.
2010 szeptemberében az Allison bejelentette, hogy egy új, modern létesítményt épít a váltógyárnak eddig otthont adó szentgotthárdi Opel gyár közelében, s ezzel megerősítette elkötelezettségét Magyarország és Szentgotthárd városa iránt. 
Mostantól a cég az Allison 3000 és 4000 szériájú, valamint Torqmatic®  váltóinak európai gyártását az új üzembe helyezi át.

Több mint 30 éve támogatja a magyar autóbuszgyártókat

 

Az Allison Transmission az 1970-es évek közepétől ápol üzleti kapcsolatokat a magyar piacon. Magyarország autóbuszgyártója, az Ikarus, akkoriban fejlesztette ki 286-os csuklós busz modelljét az amerikai és kanadai piac számára, amelyekből több százat szállított le az 1980-as évek során. Később a vállalat bevezette 400-as szériájú buszait, köztük olyan modelleket, amelyek megfelelnek az USA-ban érvényben lévő speciális szabályoknak is, és a 1990-es évek közepéig rendszeresen szállítottak 12 méteres és 18 méteres modelleket. Ezek az Ikarus buszok Allison típusú automata sebességváltókkal voltak felszerelve. 

1992-ben az Ikarus és az Első Magyar Alap (EMA) egy új vállalatot alapított, amelyet Amerikai Ikarusnak kereszteltek.  Ez az új vállalkozás tette lehetővé a NABI (North American Bus Industries) létrejöttét.

NABI autóbuszokat még ma is terveznek Magyarországon, s a felépítményeket Budapesten gyártják. Minden NABI busz kapható Allison automata sebességváltóval.  A NABI minden BRT busza Allison H50EP továbbfejlesztett hibrid rendszerrel is működik.

Az Ikarus olyan európai autóbuszmodelljei, melyek Szentgotthárdon gyártott Allison váltóval működnek és Rába alvázra épülnek, számos országban, többek között Lettországban, Finnországban, Izlandon és Görögországban is közlekednek.
  
A magyar buszgyártó Kravtex Kft Citadell elnevezésű szóló- és csuklós busz kínálatában is szerepelnek Allison Torqmatic® automata sebességváltóval ellátott járművek.  Ezen túlmenően a Szeghalmon gyártó Csaba Metál Kft és a budapesti Molitus Kft.  midibuszaiba is építenek Allison sebességváltót.
 
A Magyar önkormányzatok is bíznak az Allisonban

A magyarországi buszos alkalmazásokon kívül több önkormányzat is működtet olyan tehergépjárműveket, melybe Szentgotthárdon gyártott Allison sebességváltót szereltek. Egy ilyen példa a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat (FKF), mely sikeresen dolgozik 220 db Mercedes Econic szemétgyűjtő járművel Budapesten. Némelyik ezek közül több mint 10 éve látja el a feladatot. A vidéki önkormányzatok, mint pl. a debreceni vagy a salgótarjáni, Allison váltóval szerelt Mercedes Econic hulladékgyűjtőket, míg a győri önkormányzat Allison sebességváltós Scania hulladékgyűjtő járműveket üzemeltet.

 

A Magyar piacon a budapesti székhelyű Liberatus Magyarország Kft. végzi az Allison váltók hivatalos értékesítését. A helyi felhasználók és gyártók kitűnő szervizt és technikai segítséget kapnak az Allison e tapasztalt partnere révén.

Az Allison az automata váltók igazi élményét ígéri, ami a minőség, megbízhatóság, tartósság, a szakmai érték és az ügyfélszolgálat páratlan kombinációjából áll össze; ami olyan ígéret, melynek valóra váltásáért az Allison Magyar csapata mindent megtesz.

Az új gyár Szentgotthárdi megnyitásával az Allison Transmission továbbra is hosszú távon kötelezi el magát Magyarország és az európai vásárlók mellett.


Az Allison Transmission-ról röviden

Az Allison Transmission a közepes- és nagy teherbírású kereskedelmi forgalomban és amerikai katonai járművekben, valamint hibrid-meghajtású buszokban alkalmazott automata sebességváltók legnagyobb gyártója. Az Allison váltókat széles körben használják, többek között közúti tehergépjárművekben (pl. a különféle áruk terítéséhez használt járműparkban, hulladékgyűjtő járművekben,építőipari gépekben, valamint a katasztrófa-védelem alkalmazásaihoz) buszokban (pl. iskola-busz és tranzit alkalmazások), terepes járművekhez és berendezésekhez (elsősorban az energia-szektorban és bányászati gépekhez), és katonai járművekben (kerekes és hernyótalpas alkalmazásokhoz). Az 1915-ben alapított Allison, központja Indianapolisban (Indiana állam, USA), található. A vállalatnak hozzávetőleg 2750 dolgozója van világszerte. Regionális központok találhatók Kínában, Hollandiában, Brazíliában, Indiában és Japánban, melyeket elhivatott munkatársak vezetnek. Az Allison világszerte 80 országban van jelen, több mint 1500 kereskedelmi és forgalmazó helyszínnel. Bővebb információ az Allisonról a www.allisontransmission.com címen érhető el.

Legújabb hírek

Interjú Szigeti Tiborral a LUK első magyar igazgatójával

2017. Augusztus 19.
Július 1-jétől Szigeti Tibor tölti be a Schaeffler-csoporthoz tartozó szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. gyárigazgatói pozícióját.

Denso: Az Ipar 4.0 nem egy lehetőség, hanem a mindennapjaink része

2017. Július 24.
A termelékenységet és a hatékonyságot robotizációval, automatizálással kell növelni – mondta az Autopronak adott interjújában Yukihiro Kato, aki áprilistól vezeti a Denso Gyártó Magyarország Kft.-t.