Magyar Termék Nagydíjat kapott az új Swift

2011. Szeptember 01.
Az új Swift, a Magyar Suzuki Zrt. legutóbbi modellje elnyerte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet. A Magyar Termék Nagydíj olyan versenyképességi mutatókat jelképez, mint a tudás, az innováció és a minőség. Forrás: autopro.hu/Hírszerkesztő // 2011.09.01. 15:10

A Magyar Termék Nagydíj ünnepélyes átadására 2011-ben tizennegyedik alkalommal került sor, a Parlament felsőházi termében. A védjegyet viselő termékek és szolgáltatások – a gyártók és a forgalmazók fogyasztók iránti elkötelezettségének jeleként – az önként vállalt minőségi garanciát is kifejezik.

A Magyar Termék Nagydíjat a Magyar Suzuki Zrt. nevében Hisashi Takeuchi vezérigazgató és Kocsis József minőségbiztosítási igazgató vette át a Parlament felsőházi termében.

A Magyar Termék Nagydíj pályázat civil kezdeményezés, amely a minőségtudatos szemlélet elterjesztését tűzte ki legfőbb feladataként, ezzel is segítve a minőségi követelményekre fogékony fogyasztói magatartás kialakulását. A kitüntető cím viselői olyan kiemelkedő, a gazdasági fejlődést szolgáló termékek, amelyek a tanúsított magyar minőség iránti elismerést és elkötelezettséget fejezik ki. A Magyar Termék Nagydíj által szimbolizált innováció és aktív minőségpolitika alkalmazása a megbízható, kiváló minőségű termékek esetében az egyik fontos kivezető út lehet a globális gazdasági válságból.

Az új Swift jelölésekor a „Gépek, berendezések, eszközök, járművek ” kategóriában előfeltétel volt, hogy a gépjármű Magyarországon gyártott és forgalmazott, sorozatgyártásra alkalmas késztermék legyen. A Swift esetében Magyarország az egyetlen európai gyártóbázis, ahol előállítják a járművet az európai és néhány tengerentúli piacra. A Swiftnek már-már történelmi hagyományai vannak Magyarországon, hiszen a Magyar Suzuki Zrt. 1992-ben az esztergomi gyár első modelljeként kezdte gyártani az akkori Swiftet. Az amúgy is erős márka ismertségét és elismertségét tovább javította a „Mi autónk ” imázs, ami a kitűnő ár-érték arány védjegyévé vált, miközben a gépkocsi széles tömegeket hódított meg. Az idén 20 éves gyár történetében a jelenlegi Swift a modell harmadik magyarországi generációja.

Az új Suzuki Swift – műszaki adatok

Motorok
- Az új benzinmotor, a K12B Dual VVT (változtatható befecskendezés, szívó- és kipufogószelep-időzítés) nagyobb teljesítményre és nyomatékra képes. A K12B motor teljesítménye 69 kW percenkénti 6000 fordulat mellett, illetve 118 Nm nyomaték 4800-as percenkénti fordulatszámnál. (Az előző, M13A motor adatai: 68 kW teljesítmény percenkénti 5800 fordulatnál, illetve 116 Nm nyomaték percenkénti 4200 fordulat mellett.)
” Az újonnan kifejlesztett dízelmotor, a D13a a DDiS (közös nyomócsöves üzemanyag-befecskendezés) Euro 5-ös kompatibilitása révén pontosabb motorvezérlő hatást tud kifejteni a mechanikai súrlódás csökkentése mellett.

Környezeti kompatibilitás

CO2-kibocsátás
K12B motor:  116g/km (Előző M13A motor: 140 g/km)
D13a motor:  109g/km (Előző D13A motor: 120 g/km)

Üzemanyag-fogyasztás
K12B motor:  5,0L/100km (Előző M13A motor: 5,8L/km)
D13a motor:  4,2L/100km (Előző D13A motor: 4,5L/km)

* Megjegyzés: A CO2-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási adatok az Euro 5-ös szabvány szerint a kétkerék-meghajtású és ötfokozatú manuális váltóval rendelkező gépkocsikra vonatkozó számításokon nyugszanak.

Karosszéria
- Az új Swift karosszériája a nagyobb szilárdságú acél kiterjedt alkalmazása nyomán merevebb, ugyanakkor könnyebb elődjénél. A nagyobb átmérőjű, szélesebb futófelületű, alacsony profilú gumiabroncsok a megnövekedett átlós irányú merevséggel együtt jobb kanyarodási teljesítményt és sportosabb vezetési stílust tesznek lehetővé.
- A karosszéria korszerűsítése nemcsak az utasok, hanem a gyalogosok biztonságának növelését is eredményezi.

Külső és belső
- A megújult Swift stílusa dinamikus és energikus. Az alacsony profilú gumiabroncsok még sportosabb érzetet keltenek, ugyanakkor a kocsi elegánsabb is lett, ami tovább növelheti elfogadottságát és népszerűségét.
- A belső tér uralkodó színe a fekete, ami a belső berendezés és a műszerfal ezüstjével kiegészítve dinamikus kontraszthatást biztosít.

Méretek
Új Swift  (a korábbi Swift)
Teljes hossz: 3850 mm (3760 mm)
Teljes szélesség: 1695 mm (1690 mm)
Teljes magasság: 1510 mm (1500 mm)
Tengelytáv: 2430 mm (2380 mm)
Nyomtáv
Elöl: 1490 mm (15 collos kerekek) / 1480 mm (16 collos kerekek) (1470 mm)
Hátul: 1495 mm (15 collos kerekek) / 1485 mm (16 collos kerekek) (1480 mm)


Magyar Suzuki Zrt.

A vállalatot a Suzuki Motor Corporation többségi tulajdonosként 1991-ben alapította. A kezdő modell Swift 1992-ben gördült le a gyártószalagról, ezt 2000-ben a Wagon R+, 2003-ban az Ignis, 2005-ben az új Swift, 2006-ban az SX4, 2008-ban a Splash, majd 2010 júniusában az új Swift követte. Az Esztergomban gyártott modellekbe ma már kizárólag az Euro 5-ös környezetvédelmi szabványnak megfelelő motorok épülnek be. A Suzuki Motor Corporation egyedüli termelő leányvállalataként a kontinensen a Magyar Suzuki látja el a teljes európai piacot az Esztergomban gyártott gépjárművekkel. Alapítása, a kezdeti zöldmezős beruházás óta a Magyar Suzuki számos bővítésen ment keresztül. Mára a gyártás öt nagyobb üzemegységben zajlik (prés-, hegesztő-, festő-, lökhárító- és szerelőüzem). Beruházások sora követte egymást az elmúlt húsz esztendőben, a legjelentősebb a 2003-2008 közötti, amikor is a Suzuki „európai reneszánsz programjának” keretén belül a két legfontosabb célkitűzés az európai disztribúciós hálózat kiépítése volt, valamint a magyar leányvállalat felkészítése a 300 ezres gyártási darabszámra. Utóbbi cél csaknem teljesült 2008-ban, hiszen a gyár több mint 280 ezer gépkocsit gyártott abban az évben.
Exporttevékenysége során a vállalat nem csupán az európai piacot látja el gépjárművekkel, de szállít Japánba, Oroszországba, Ukrajnába és néhány közel-keleti és észak-afrikai országba – például Izraelbe vagy Marokkóba – is.
A 3400 Suzuki-dolgozó mellett a beszállítói és márkakereskedői körrel együtt a Magyar Suzuki több tízezer ember számára nyújt megélhetést. A hazai és európai piacra készülő gépjárművek gyártásán kívül a vállalat importált gépkocsik, motorkerékpárok és csónakmotorok értékesítésével is foglalkozik. Az anyacég, a Suzuki Motor Corporation által gyártott, csúcstechnológiát képviselő importmodellek értékesítésével és az ügyfelek igényeinek kielégítésével Magyarország egyik legkiválóbb kereskedelmi hálózata foglalkozik, hogy széles termékválasztékával megfeleljen a vásárlók elvárásainak. A Magyar Suzuki Zrt. jelentős szerepet játszik a régió motorkereskedelmében is: nyolc környező ország (Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bosznia, Koszovó és Montenegró) piacát látja el motorokkal.

Legújabb hírek

Interjú Szigeti Tiborral a LUK első magyar igazgatójával

2017. Augusztus 19.
Július 1-jétől Szigeti Tibor tölti be a Schaeffler-csoporthoz tartozó szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. gyárigazgatói pozícióját.

Denso: Az Ipar 4.0 nem egy lehetőség, hanem a mindennapjaink része

2017. Július 24.
A termelékenységet és a hatékonyságot robotizációval, automatizálással kell növelni – mondta az Autopronak adott interjújában Yukihiro Kato, aki áprilistól vezeti a Denso Gyártó Magyarország Kft.-t.