Nemzeti Külgazdasági Hivatal: kiemelt hangsúly a járműiparra

2011. Május 26.
Az Opelhez és az Audihoz hasonlóan a Mercedesszel és a Suzukival is olyan megállapodást szeretne kötni a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, amelynek keretében a cégek növelik a magyar beszállítók arányát - hangzott el a hivatal csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Forrás: autopro.hu // 2011.05.26. 15:54

Az ITD Hungary helyett,  de annak nem utódszervezeteként létrejött Nemzeti Külgazdasági Hivatal vezetői -  Dobos Erzsébet elnök, dr. Kerekes György elnökhelyettes  és dr. Rácz Gábor főosztályvezető - az elmúlt öt hónap eredményeiről adtak számot.

Elmondták: a Magyar Kormány 265/2010. (XI.19) számú rendeletével hozta létre a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt (Hungarian Investment and Trade Agency - HITA). A hivatal feladata egyfelől a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása, másfelől a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése. A Hivatal a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt működő központi hivatal, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv.

A HITA jelenleg 15 projektet kezel, amelynek befektetési összértéke 350 millió euró és mintegy 9.400 új munkahelyet  teremthetnek az autóipari beruházások nélkül a következő években -  fogalmazott Dobos Erzsébet.

Dobos Erzsébet elnök

Kifejtette, a kereskedelemfejlesztés területén szervezett  rendezvények által generált exportügyletek értékét 30 millió euróra  becsülik. A kiállításokon, szakmai rendezvényeken pedig több mint  1.000 vállalkozás vett részt. 

A hivatal az idén a hagyományos piacok mellett a dél-kelet-ázsiai és az arab térség lehetőségeit igyekszik felkutatni. A  hagyományos, újra erősödő piacok közül Szerbiát emelte ki az elnök,  amely iránt "kiugróan magas" a magyar vállalatok érdeklődése, azért  is, mert innen vámmentesen érhető el az orosz piac. 

Az elnök elmondta, a generált munkahelyek számánál érdemes  figyelembe venni a potenciális beszállítóknál létrejövő állásokat  is. Annak érdekében, hogy a külföldi befektetések nyertesei között  legyenek a magyar kis- és közepes vállalakozások is, a HITA 36  multinacionális céggel folytat tárgyalást. Arra törekszik, hogy a  multik szerződésben is rögzítsék vállalásaikat. Az elmúlt hetekben  már 4 ilyen megállapodást is kötött a hivatal. 

Kerekes György, a HITA elnökhelyettese ismertette az idei  terveket, amelyekben összesen mintegy 400 szakmai program szerepel.  Ágazati megoszlásban a  legnagyobb hangsúlyt a járműiparra, az  élettudományokra és az élelmiszeriparra helyezik. 

Az autopro.hu kérdésére dr. Kerekes György elmondta: A szentgotthárdi Opelhez és a győri Audihoz hasonlóan a a Kecskeméten beruházó Mercedesszel és az esztergomi  Suzukival is olyan megállapodást szeretne kötni a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, amelynek keretében a cégek növelik a magyar beszállítók arányát. A tárgyalások zajlanak, aláírt dokumentum még nincs - fogalmazott az elnökhelyettes. 

Legújabb hírek

Interjú Szigeti Tiborral a LUK első magyar igazgatójával

2017. Augusztus 19.
Július 1-jétől Szigeti Tibor tölti be a Schaeffler-csoporthoz tartozó szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. gyárigazgatói pozícióját.

Denso: Az Ipar 4.0 nem egy lehetőség, hanem a mindennapjaink része

2017. Július 24.
A termelékenységet és a hatékonyságot robotizációval, automatizálással kell növelni – mondta az Autopronak adott interjújában Yukihiro Kato, aki áprilistól vezeti a Denso Gyártó Magyarország Kft.-t.